Hoefbevangenheid


Veel paardeneigenaars worden wel eens met deze aandoening geconfronteerd, zij het in hun eigen stal of bij de paarden van bevriende ruiters. Nochtans bestaat er nog veel verwarring en onwetendheid binnen de paardenwereld over hoe we paarden met deze diagnose op vlak van voeding zo goed mogelijk kunnen ondersteunen en hoe we onze paarden het best voederen om deze aandoening te voorkomen. We geven je vanuit onze expertise en ervaring graag enkele tips mee die jij thuis in je voedermanagement kan toepassen om deze aandoening zo goed mogelijk de baas te kunnen. Hou er steeds rekening mee dat bij de diagnose van hoefbevangenheid de nutritionele zorgen steeds een onderdeel zijn van het behandelingsplan, contacteer zeker ook je dierenarts om je paard de nodige diergeneeskunde zorgen te bieden.

 

Om te weten hoe we nu aan de slag moeten om het voedermanagement te optimaliseren, moeten we eerst te weten komen wat  de nutritionele oorzaken zijn van hoefbevangenheid. Bij hoefbevangen paarden vindt er een loslating plaats van de verbinding tussen het hoefbeen en de hoefwand, dit kan veroorzaakt worden door bepaalde ontstekingsfactoren. Deze ontstekingsfactoren kunnen geproduceerd worden indien de darmflora verstoord is door bijvoorbeeld het eten van te veel gras dat rijk is aan fructanen (met name voorjaarsgras) of het opnemen van een te grote portie (onaangepast) krachtvoer. Naast deze nutritionele oorzaken kan hoefbevangenheid uiteraard ook nog het gevolg zijn van andere stoornissen zoals het ophouden van de nageboorte, overbelasting van de hoef, en hormonale stoornissen.

 

Is er door de dierenarts hoefbevangenheid bij je paard vastgesteld of heb je zelf een vermoeden van deze diagnose, dan is het van groot belang om je paard meteen van de weide te halen en geen krachtvoer meer te geven. In deze fase dien je het rantsoen van je paard zo aan te passen dat hij enkel nog grofstengelig hooi gevoerd krijgt. Daarnaast is een vitaminen-en mineralen supplement een goede aanvulling om ervoor te zorgen dat je paard toch de nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt die hij normaalgezien via het krachtvoer zou opnemen . Een supplement met voldoende zink, biotine, selenium, vitamine E en vitamine A is in deze situatie ideaal, aangezien al deze elementen een positieve invloed kunnen hebben op de genezing binnenin de hoef.

 

Paarden die een acute fase van hoefbevangenheid hebben doorgemaakt, zullen de rest van hun leven gevoelig blijven hieraan. Daarom is het belangrijk om enkele permanente wijzigingen aan je voedermanagement door te voeren. Volgende aanbevelingen kunnen je hiermee op weg helpen, en zijn tevens ook aangeraden indien je preventief te werk wil gaan om hoefbevangenheid bij je paard te vermijden. Aangezien fructanen in het gras een belangrijke nutritionele oorzaak zijn van hoefbevangenheid, zal een aanpassing aan het weidebeheer onvermijdelijk zijn. Je zet je paarden het best op de weide wanneer de fructanen in het gras zo laag mogelijk zijn, namelijk in de ochtend. Een uitzondering hierop is wanneer het ’s nachts gevroren heeft, dan kan je paarden die gevoelig zijn beter op stal laten. Daarnaast is het belangrijk om in het voorjaar bij de overgang van stal naar weide je paard zo langzaam mogelijk te laten wennen aan de opname van gras. Voordat je je paarden de weide op laat, kan je ook steeds op stal al een portie ruwvoer aanbieden zodat ze niet te gretig aanvallen op het gras. Naast je weidemanagement, zal ook je krachtvoergift enige aanpassing vereisen. Je kiest in deze situatie best voor een krachtvoer dat arm is aan suikers en zetmeel en voldoende vezels bevat. Een voorbeeld van dergelijk krachtvoer is onze Fiber & Herbs muesli, dit is een mengeling die laag is in suiker en zetmeel én die verrijkt werd met kruiden.

 

Indien jouw paard geen krachtvoer nodig heeft, is het wel steeds aangeraden een supplement bij te voeren zodat hij dagelijks de nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Daarbovenop kan een supplement verrijkt met biotine een ondersteunende werking hebben op de hoefgroei. Als laatste tip kunnen we je meegeven om ook steeds het gewicht van je paard goed in de gaten te houden, aangezien obesitas een risicofactor is voor het ontwikkelen voor hoefbevangenheid. Pas je rantsoen dus aan indien je merkt dat de conditie van je paard dit nodig heeft.  Aarzel niet om ons te contacteren indien je nog verdere vragen hebt rond hoefbevangenheid bij paarden of andere nutritionele thema’s.